[Res med oss till Languedoc] – [Köp boken]

LanguedocbokenTitel: Languedoc – möten med viner och vinodlare i franska södern
Författare: Britt Karlsson, Bengt Rydén, Anders Levander
Fotografi: Per Karlsson
Förlag: Carlsson Förlag
230x300mm, ca 200s, illustrerad, inbunden
ISBN 978 91 7331 105 2

Publicering: Oktober 2007

Frankrike är, bland mycket annat, känt för sina många revolutioner. En mindre känd revolution pågår just nu i det tysta, nämligen i Languedoc och dess vinnäring i den franska södern.

Languedoc är det franska vinets vagga med en historia på 2.700 år. Under alltför lång tid har dock de enkla bulkvinerna dominerat regionen och givit den ett dåligt rykte. Men en kvalitetsrevolution är nu på väg att återge Languedoc dess forna storhet.

Vi vill med denna bok inspirera svenska vinintresserade till att botanisera bland de Languedocviner som finns att köpa i Sverige men framför allt till att besöka denna fascinerande region och träffa dess många spännande vinodlare.

Vi som arbetat med denna bok har alla en lång bakgrund av vinintresse i allmänhet och franskt sådant i synnerhet. Britt Karlsson driver i Paris företaget BKWine som bl a organiserar vinresor till vinregioner i och utanför Frankrike. Britt är vinskribent i svenska och internationella publikationer och en av Sveriges främsta kännare av franska viner. Anders Levander publicerade 2005 boken ”Möten med Chablis” men har också ägnat bl a övriga Bourgogne och Champagne stort intresse. Anders är sedan länge en erfaren vinprovare. Bengt Rydén har på plats i Languedoc under många år fått utlopp för sitt vinengagemang genom täta besök hos kända och okända producenter. Per Karlsson är fotograf och redaktör, specialiserad på vin, och har dessutom en gedigen kunskap om vin och vinprovning.

Vi har arbetat intensivt med bokprojektet i nära två år. Bengts förankring i regionen och kunskap om dess vingårdar och viner har varit en viktig grund för arbetet liksom Britts många vingårdsbesök och provningar. Vi har för denna bok besökt ett 70-tal vinproducenter, många av dem flera gånger. Vi har alltid blivit väl omhändertagna, ofta med ett engagemang och en hjärtlighet som gett oss stor glädje. Vi har provat många viner av många årgångar och gång på gång överraskats av den höga kvaliteten hos många små och tämligen okända producenter. Vi har imponerats av den visionära kraften och entreprenörskapet i en näring som kämpar hårt i den globala konkurrensen.

Vi tackar alla dem som genom sin passion och sin gästfrihet gjort denna bok möjlig. Vi beklagar samtidigt att vi utelämnat många producenter som hade förtjänat en plats i boken. Urvalet är med nödvändighet personligt och begränsat. Vi har bara kunnat skrapa på ytan av ett Languedoc som sjuder av aktivitet och entreprenörsanda, ett Languedoc som vi tycker är en av världens just nu mest dynamiska vinregioner.

Stockholm och Paris i augusti 2007

Britt Karlsson | Anders Levander | Bengt Rydén | Per Karlsson

Annonser

Ett svar to “Om boken”

  1. Hej detta är en fantastisk bok som jag gärna gör reklam för. Jag har skrivit om den flera gånger på min blogg om Franska sydkusten.

    Jag har använt boken under flera resor i Languedocregionen och haft stor nytta av den. Om ni vill får ni gärna använda mina bloggkommentarer eller länka till min blogg.

    (PS: Finns den i ny upplaga eller uppdaterad version?)

    Länk till mitt senaste inlägg om Languedocboken: http://stormpartner.blogspot.com/2011/10/bocker-om-livet-i-sodra-frankrike-7.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: