[Res med oss till Languedoc] – [Köp boken]

Här är ett utdrag ur kapitlet om ”Appellationer och klassificering”.

Avsnittet beskriver den nya (eller omgjorda) appellationen AOC Languedoc.

AOC Languedoc – en ny appellation

bb21-345-4568Languedoc är en region som är i ständig rörelse och det händer hela tiden något nytt. 2006 kom ett direktiv som det fortfarande återstår att se resultatet av. Appellationen Coteaux du Languedoc utvidgades till att omfatta hela Languedoc-Roussillon. Samtidigt bytte appellationen namn till att heta bara ”Languedoc”. AOC Languedoc omfattar nu alltså hela regionen Languedoc-Roussillon från Costières de Nîmes i departementet Gard ner till Roussillon vid spanska gränsen. Namnet får användas från skörden 2006. AOC Languedoc blir nu den regionala basappellationen för hela Languedoc-Roussillon. Över denna stora appellation kommer ”les appellations sous-régionales” (dvs regionala underappellationer) som t.ex. Corbières, Minervois, Fitou, Cabardès, Malepère, Limoux, St Chinian osv. Högst upp i hierarkin kommer kommun-appellationerna Minervois la Livinière, Corbières Boutenac, Saint Chinian Berlou och snart förmodligen Pic Saint Loup och Picpoul de Pinet. Under en övergångsperiod kommer Coteaux du Languedoc som namn att finnas kvar men det kommer att försvinna på sikt.

am22-318-1882Värt är att notera är att denna AOC Languedoc enbart tillåter så kallade ”medelhavsdruvor”. De nya appellationerna i västra Languedoc – Malepère och Cabardès – som får lov att använda Merlot, Cabernet Sauvignon och Cot får bara göra det under sina respektive lokala appellationsnamn, inte under AOC Languedoc. De druvorna får alltså användas i t ex AOC Cabardès men inte i ett vin med appellation AOC Languedoc från samma egendom.

Anledningen till denna ändring av Coteaux du Languedoc-appellationen är, enligt Axel de Voillemont, direktör i Languedoc-producenternas intresseförening CIVL, att det har varit ett handikapp att inte ha en beteckning för regionen som är enkel och lätt att förstå, framför allt för exportmarknaden. Det blir nu, menar han, möjligt för producenter att blanda druvor från hela regionen och därmed utnyttja hela registret av olika medelhavskaraktärer som regionen erbjuder. Vinerna kan sedan säljas med det lättfattliga namnet ”Languedoc”.

ap08-337-3785Strukturen och hierarkin, fortsätter Axel de Voillemont, kommer utan tvivel att utvecklas ytterligare under kommande år men förmodligen kommer man att ta det ganska långsamt för att försöka hitta det som är enklast och smidigast både för konsumenter och producenter.

Läs mer i boken!

BKWine
Britt & Per Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: