[Res med oss till Languedoc] – [Köp boken]

Här är kapitlet om Domaine des Grécaux.

Domaine des Grécaux
Coteaux du Languedoc – Montpeyroux

bf17-403-0347Vi står ute i vingården tillsammans med Alain som plockar fram glas, flaskor och grissini. ”Jag vill gärna visa sambandet mellan jordmån och vin”, säger han och häller upp var sitt glas Héméra till oss. Druvorna till detta vin har växt precis där vi står, i denna magra jord, egentligen precis på gränsen till att vara för mager för vinrankor, menar Alain. ”Det är frågan om inte olivträd passar bättre”. Men med tanke på vinets otroliga koncentration och täthet så tycker vi nog att han ska behålla vinrankorna ett tag till.

bf17-403-0357Domaine des Grécaux är en ung egendom. Alain och Isabelle Caujolle-Gazet startade verksamheten 1998 och gjorde sin första årgången året efter. De är båda agronomer, han från Normandie, hon från Bourgogne. Efter att ha jobbat 12 år i Sydamerika och Afrika kom de tillbaka till Frankrike, fick jobb men kände att de ville göra något annorlunda med sina liv. Att bli jordbrukare kändes lockande och då allra helst vinodlare. Och att det skulle vara genomförbart visade det sig när de träffade Alain Chabanon, väletablerad vinproducent i Montpeyroux (som vi skriver om på annan plats i denna bok). Han övertygade dem om att man med ganska små medel kan bli vinodlare. Sagt och gjort, de köpte 5 hektar i Montpeyroux, avvecklade sitt gamla liv och installerade sig i lilla byn Saint-Jean-de-Fos.

Arealen har nu utökats till 11 hektar, vilket Alain tror är ganska lagom. 7 hektar finns på den högsta platån i Montpeyroux – härifrån kommer cuvéen Héméra – och 4 hektar är utspridda runt byn och ger cuvéen Terra Solis. Totalt producerar paret 23 000 flaskor. Framgångarna kom snabbt och redan nu exporterar Alain och Isabelle 50 % av produktionen. Mycket går till Europa men de säljer en del även till USA, Japan och Quebec.

Hur lyckas man bli ett känt namn så här snabbt? ”Montpeyroux har en mycket bra terroir”, blir det blygsamma svaret. Vi misstänker att det ligger ganska många timmar av hårt arbete bakom också. Visserligen är båda agronomer men det var mycket som de behövde lära sig om vintillverkning. De fick hjälp av Alain Chabanon och hade en önolog som konsult de första årgångarna.

bf17-403-0396Nu klarar de sig på egen hand och tar bara hjälp av önologen med olika analyser. Vingårdarna de köpte var i hyfsat skick, inte perfekta – men, som Alain säger, folk säljer sällan vingårdar i perfekt skick. ”Som tur är”, fortsätter han, ”tar det inte mer än två år att få igång en misskött vingård igen”. De har valt att odla ekologiskt och använder en del biodynamiska metoder. De följer månkalendern, de gör avkok på växter som strös över vingården och de använder oljor av lavendel och vitlök. Som komplement behövs bara lite svavel och kopparsulfat. Störst problem i vingården är druvmasken och oidium. ”Men i det stora hela har vi ett bra klimat”, menar Alain, ”värre är det i Bourgogne!”

Vinerna

am20-313-1374De odlar druvsorterna Syrah, Grenache , Mourvèdre och Carignan. Carignan-stockarna är 30 år gamla och Alain tycker om Carignan. Han tycker att den presterar bra, speciellt riktigt varma år, eftersom det är en Medelhavsdruva och van vid värme, som man ju har gott om här. Grenache är också en stor favorit. Grécaux har inga gröna druvor planterade längre. Till en början gjorde Alain en riktigt god 100 % Grenache Blanc kallad L’Orfran, men sista flaskan är nu uppdrucken. Kanske kommer han att göra vitt igen så småningom.

bf17-403-0319Cuvéen Terra Solis består av 85 % Grenache och 15 % Carignan. Avkastningen är mycket låg, 20 hektoliter per hektar. Alain vill har mycket smak och mycket koncentration i vinet, och håller medvetet nere avkastningar i samtliga viner. Terra Solis har en otroligt intensiv doft av krossade mörka bär, smaken är lång, frisk och balanserad. Héméra består av 75 % Syrah och 25 % Grenache. Den har en tät, koncentrerad stil, med typiska Syrah-aromer som rökta charkuterier, kryddor och mörka bär. Alain tycker vinet är en bra representant för Montpeyroux.

I eftermiddagssolen njuter vi av vårt glas Héméra samtidigt som vi beundrar vinrankorna som tappert kämpar för prestera detta goda resultat.

Domaine des Grécaux

Isabelle et Alain Caujolle-Gazet
4, avenue du Monument
34150 Saint-Jean-de-Fos
tel +33 (0) 4 67 57 38 83
caujolle at club-internet fr
Areal : 11 hektar
Druvor :
Syrah (55 %)
Grenache (30 %)
Mourvèdre och Carignan (15 %)

Läs ännu mer i boken!

BKWine
Britt & Per Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: