[Res med oss till Languedoc] – [Köp boken]

Här är ett utdrag ur kapitlet om Mas la Chevalière.

Mas La Chevalière
Vin de Pays d’Oc

040923-142-4219Michel Laroche vilar inte på sina lagrar. Han jagar ständigt nya utmaningar, nya distrikt och nya länder att göra vin i. Han utmanar etablissemanget i Frankrike genom att sätta skruvkapsyl på sin Chablis Grand Cru och han har utvecklat sin egendom nere i Languedoc med en säregen fingertoppskänsla för vad exportmarknaden egentligen vill ha. ”Vi måste anpassa oss till marknaden och lyssna på kunderna”, är hans enkla budskap.

Laroche är en av de stora aktörerna i Chablis. Michel tog som femte generation över familjefirman 1967. De senaste åren har han investerat i både Chile och Sydafrika och, lite närmare hemmaplan, i Languedoc. Redan på 1980-talet upptäckte Michel Laroche den stora variation som södra Frankrike bjuder på i fråga om klimat och jordmånstyper. Men han var dock lite skeptisk till de traditionella sydfranska druvorna och frågade sig om dessa verkligen passar dagens marknad. AOC tycker han är bra för Chablis men för Languedoc bestämde han sig direkt för att göra viner utanför detta system. Istället började han göra vin de pays-viner med internationellt kända druvor som han trodde lättare skulle kunna säljas runt om i världen.

am21-315-1571Hans första Chardonnay-viner från Languedoc gjorde stor succé och 1995 bestämde han sig för att investera mer i Languedoc. Samma år köpte han egendomen Mas La Chevalière strax utanför Béziers. Det är en fin provensalsk herrgård från 1800-talet som Michel och hans fru nu smakfullt renoverat. Runt omkring finns 6,5 hektar vinodlingar som har planterats med Chardonnay, Vermentino, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Druvorna härifrån används till de två prestigecuvéerna, Mas La Chevalière och La Croix La Chevalière. Planteringstätheten är 6000 plantor per hektar och avkastning ligger runt 40-50 hektoliter per hektar vilket betyder ungefär ett kilo druvor per vinranka.

För att komplettera denna vingård inledde Laroche ett samarbete med ett 50-tal vinbönder runt om i Languedoc. Dessa odlare får råd och stöd i sitt arbete av vinmakarna från Mas la Chevalière. Dessa besöker gårdarna regelbundet, kanske ett par gånger i veckan, och till och med oftare när skörden närmar sig. De ger råd till bönderna vad gäller beskärning och eventuell besprutning, uppmuntrar åtgärder som främjar kvaliteten, bestämmer det idealiska skördedatumet osv. I takt med att Laroche fick mer förståelse för de olika mikroklimaten i trakten har det egna innehavet också utökats. År 2000 köpte han 30 hektar nära Saint Chinian. Vingården heter Roqua Blanca och ligger som en amfiteater i ett varmt och torrt klimat. Roqua Blanca planterades år 2000 med Syrah, Merlot, Grenache och Mourvèdre.

am21-315-1523Året efter köpte man en 10 hektar stor vingård som heter Peyroli. Den ligger på 400 meters höjd, 4 mil norr om Beziers. Den var redan planterad med 15 år gamla Chardonnay-rankor. Läget är perfekt för denna druva. Här spelar vindarna från Atlanten en viss roll och ger ett relativt svalt klimat. Man skördar tre-fyra veckor senare än nere vid Medelhavskusten. Klimatet i samspel med jordmånen, som består av kalksten med rikligt med lera i det nedre jordlagret, ger, säger Michel, friska och eleganta viner med viss mineralighet och till och med en viss likhet med Chablis-viner. Peyroli och Roqua Blanca används till prestigevinerna Mas La Chevalière och La Croix Chevalière,

am21-315-1518Samtliga viner, även endruvsvinerna, är blandade av olika terroirer med olika mikroklimat och jordmåner. Michel Laroche är övertygad om att det är denna blandning som är hemligheten med att få ut den bästa druvkaraktären.

Forts.

Läs fortsättningen och ännu mer i boken!

BKWine
Britt & Per Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: