[Res med oss till Languedoc] – [Köp boken]

Varför Languedoc?

cb10-561-6173Tja, det har väl faktiskt flera olika orsaker.

Vi är sedan länge förtjusta i regionens viner och hade ofta fått många trevliga överraskningar när vi råkade dricka Languedocviner på provningar eller andra evenemang i Paris.

Vi hade rest en del i området tidigare men tyckte att vi bara hade skrapat lite på ytan för att upptäcka detta stora område. Så att ge oss själva ett gott själ att utforska Languedoc bättre var också ett skäl.

Men kanske viktigast, vi tycker att det är ett område som förtjänas att uppmärksammas mycket mer. Det finns massor med bra viner att upptäcka och många vackra, men ibland svårtillgängliga landskap.

cb10-562-6228”Languedoc är en stor vinregion som har genomgått stora förändringar under senare år. Detta gäller kvalitet en på vinerna men också hur de olika distrikten och vinerna är indelade och klassificerade. För 40 år sedan kom knappt hälften av allt franskt vin från Languedoc och nästan allt – 25 miljoner hektoliter – var enkla bordsviner, vin de table. Sedan dess har det bara gått utför med denna kategori viner och nu produceras enbart 3 miljoner hektoliter bordsviner. För att bli av med det värsta skräpet har 100 000 hektar vinrankor rivits upp under denna 40-årsperiod, vilket motsvarar ungefär samma areal som hela Bordeaux. Nu är arealen nere i 290 000 hektar. Ett stort antal bordsviner har uppgraderats till kategorin vin de pays, ett sorts bättre bordsvin med geografisk indikation och med strängare kvalitetskrav. Av Languedocs totala skörd om 16,5 miljoner hektoliter är idag 3,5 miljoner hektoliter appellationsvin, 10 miljoner vin de pays-vin och 3 miljoner bordsvin.”

Detta är förvisso en realitet.

bp11-545-4528Men idag är Languedoc en källa till många utmärkta och ibland enastående viner, som tyvärr ofta inte är särskilt välkända. Och för den oinsatte är det inte alltid lätt att hitta till pärlorna. Många producenter är små, eller mycket små (och har därmed svårt att bli representerade på Systembolaget).

Vi hoppas att Boken om Languedoc ska bli din vägledning – ska hjälpa dig och andra vinintresserade att upptäcka och utforska detta spännande distrikt!

BKWine
Britt & Per Karlsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: