På Zitiz.com, av: Bengt-Arne Vedin:

Läs- och drickvärt om viner från Languedoc:

Ambition och kärlek är nyckelorden för verket. Det är på något sätt motpolen till en Parkers massproduktion av omdömen som är så rik att individualismen försvinner. Och nog ger den här boken intrycket att bland de tolvhundra producenterna så dväljs det en god skopa individualister! Med därtill anpassade högst varierade beskrivningar. Ambitionen yttrar sig bl a i det att författarna besökt flera av vingårdarna upprepade gånger. Kärleken och individualismen framgår av det anti-Parkerska att det man funnit värt att skriva om får ta den plats det kräver, utan att följa en mall, det får bli precis det individuella, unika som just den vingården kräver.

Naturligtvis är det svårt att läsa sig rakt igenom en beskrivning av besök på ett stort antal vingårdar dit man blott har en kartbild medan rambeskrivningarna om sådant som historia, appellationer, druvor och kök är lättlästa och lätta att ta till sig. Djupdykningarna bland vinodlare och ekfat får bli slumpmässiga eller föranledda av att man fått tag i en flaska från just den producenten – eller har chansen att få det. Till exempel genom en egen resa i regionen.

Läs hela kommentaren (som är lång!) på Zitiz.com: Läs- och drickvärt om viner från Languedoc

Annonser

I tidningen Laga Lätt:

”Näst bäst efter att resa till Langedouc och njuta av traktens viner är att läsa boken med samma namn. Mycket läsning för den vinintresserade.”

Recenserad av Ivan Österblad i Länstidningen:

”[boken präglas av en] hängivenhet till föremålet. … Landet, vingårdarna och dess brukare bildar en tripod, på vilket både den vinfyllda kalken och boken vilar”

”en rik och njutbar källa till information om en vinregion ‘på g'”

Wine Trade Sweden AB heter en liten ny vinimportör. De fokuserar på små, väl valda producenter och har ännu så länge bara en handfull vingårdar i sin portfölj.

En av deras producenter är Prieuré de Saint Jean de Bébian, som vi skriver om i boken. De har uppmärksammat detta på sin site. Du hittar Wine Trade Sweden AB här.

Languedocboken resencerad av Johan Enemar, Dagens Bok:

Betyg: 9 av 10

Boken ger systematiskt en klar bild av regionens druvsorter, appellationer och klassificeringssystem. Languedocs gastronomi ställer likt grannländerna Italien och Spanien råvaran i fokus, [..] därom skriver författarna avslutningsvis.

Bokens styrka är de många personliga presentationer av Languedocs vinodlare i både ord och bild, där också den enskilde vinodlaren får komma till tals. Sådant perspektiv vittnar om författarnas fackkunskaper!

Languedoc rekommenderas, boken fungerar som en förträfflig guide både före, under och efter din upptäcktsresa i en vinregion satt i turbulent utveckling tillika omsluten av garriguens aromer.

Läs hela recensionen här: DagensBok.com

”et velvalgt udsnit”

januari 14, 2008

Med stor glädje ser vi att ryktet om boken om Languedoc spritt sig till och med utanför landets gränser. Den danska Vinavisen.dk skriver om den i senaste numret:

”Fire vinkyndige svenskere har slået sig sammen om at skrive en inspirerende bog om vinene fra Languedoc

I Languedoc er der 1198 producenter med egen aftapning plus 152 kooperativer, så det er klart, at bogen kun præsenterer et lille udsnit, men det er helt bestemt et velvalgt udsnit.”

Läs hela texten i Vinavisen.dk här.

”satsningen imponerar”

januari 11, 2008

Hans Artberg på Artberg om Vin:

satsningen imponerar – presentationer av ett 60-tal sydfranska vingårdar, kända och okända, valda med spårsinne

Läs hela kommentaren här: www.artbergomvin.nu

Skrivet av signaturen Drucket på bloggen drucket.blogspot.com (tyvärr inte en hel recension, men i alla fall första intrycken):

Jag kan för tillfället inte uttala mig om bokens kvalitéer, mer än att fotografierna inbjuder till en sydfransk resa, eftersom jag ännu inte läst boken; jag har bara bläddrat i den helt kort.

Läs resten på Drucket.

Finare Vinare på bloggen http://vinare.blogspot.com:

Ett sextiotal domainer får fylliga, välskrivet sakliga presentationer över ett uppslag eller två. […] De flesta man ”vill” läsa om finns med, och förstås gott om nya bekantskaper. […] Riktigt fina bilder gör i alla fall boken till en fröjd för ögat. Närmare en vinsemester kommer man nog inte i bokform…

Läs mer i bloggen här: Languedocboken

Anders Röttorp, Dagens Industri, helgbilagan, 21 december 2007:

Languedoc är det gamla vinområde som har genomgått den största förnyelsen i positiv riktning i Europa. Anders Levander, Bengt Rydén och äkta paret Britt och Per Karlsson är fyra svenskar med nära kontakt med Frankrike. De har nu kommit ut med en snygg och bra bok om detta nya kvalitetsvinområde. Där hittar man intressanta små och här okända producenter som gör kvalitetsviner på traktens traditionella druvor. Hela skalan upp till i Sverige välkända och utmärkta vinkooperativet Mont Tauch finns med. ”Languedoc – Möten med viner och vinodlare i franska Södern” (Carlssons) är den bästa bok jag sett om områdets nya, spännande producenter.